Óvodai csoportok zárolásáról is döntött a testület

Május 26-án délelőtt tartotta városunk képviselő-testülete soros ülését, melyen zömében beszámolók kerültek elfogadásra.

Az ülés legelején Talabér Márta polgármester asszony kért napirend előtt szót, melyben ismét elmondta, hogy Várpalota 19 év után megnyerte a Pétfürdővel szembeni vagyonmegosztási pert. Köszönetet mondott a testületnek az egységes kiállásért, és az ügyet 2010-ben -420 millióval átvevő ügyvédnek. Az összeg a 65 milliós ügyvédi díj levonása után testületi döntéssel a céltartalékot növeli majd, de már a tervezett felhasználásról is hallhattunk, a polgármester asszony ugyanis többek között az ápoló otthon méltó körülményeinek megteremtését szeretné megvalósítani a pénzből.

Falussy Sándor (MSZP) képviselő azt kérte, hogy a testület közösen döntsön majd erről az összegről, melyből ő inkább a távhőszolgáltatás korszerűsítését és a Thury-vár környékének rendezését látná szívesen.

A város cégei közül többet is negatívan érintettek a kormányzati döntések. A hulladékgazdálkodás több mint 50 milliós veszteséggel zárt, ugyanis a kormányzati rezsicsökkentésnek köszönhetően – mely bár csökkentette némileg a lakosok szemétszállítási díjait –  a díjak a tényleges szolgáltatást nem fedezik. “A kormányzat a lakosság egyik zsebébe hagyott pár száz forintot a rezsicsökkentéssel, mely jó hívószónak minősült a választások idején, ugyanakkor a másik zsebükből, a nagy közösből most sok millió forintot kell majd költeni a cég konszolidációjára, melyből sok mást lehetett volna esetleg finanszírozni.” – mindezt már Galambos István önkormányzati képviselő (Jobbik) mondta el blogunknak.

Annak idején a város megmenekült egy nagy konzorcium elől, akkor lett alakítva a hulladékszállítással foglalkozó városi cég, melynek 60%-a az önkormányzaté, 40%-a Közüzemi Kft. tulajdona. A rezsicsökkentés miatti árbefagyasztás, és az önkormányzat ármegállapítási jogának elvétele valószínűleg nagymértékben hozzájárult a veszteséghez.

Szintén ezen a napon tárgyalta a testület a Hírcentrum Kft. beszámolóját is. A cég saját tőkéjét az önkormányzat a tavaly szeptemberi 9 milliós befizetés után most ismét pótbefizetéssel emeli a törzstőke szintje fölé. Falussy (MSZP) képviselő úr szerint annak idején a cég feladat, szakember és eszközök nélkül került megalapításra. Galambos István (Jobbik) kiemelte, az üzleti tervnek, a magasabb önkormányzati támogatásnak köszönhetően a jövő évben már valószínűleg nem lesz szükség pótbefizetésre. Hangsúlyozta, örül annak, hogy végre az önkormányzat bevállalta a digitális átállás költségeit, így végre minden háztartásban fogható lesz a helyi tv, megnyitva ezzel az érdemi hirdetési lehetőségek, és így a cég bevételének növelési esélyeit. Az online felület létrehozását is jó ötletnek tartotta, hisz Várpalotán az online hirdetési piac viszonylag szűz terület, ahova érdemes a cégnek betörnie.

Az újság szempontjából a testület előremutatónak tartotta, hogy az idei évben újrapályáztatják a kiadót, ugyanis a terjesztése az újságnak “minősíthetetlen”.

A Thury-vár Nonprofit Kft. beszámolója kapcsán Deák Istvánné (DK) megkérdezte, hogy miből ered a cég -12 milliós eredménye, melyre Csővári Zsófia ügyvezető válaszolt. Elmondása szerint az üzleti tervben nem szereplő rendezvények, és a pályázati pénzek elmaradása okozta.

Falussy Sándor a hamarosan lejáró vagyonkezelői szerződésről érdeklődött, melyre a megadott válasz nem nyugtatta meg az ellenzéki képviselőket, Talabér Márta ugyanis elmondta, hogy a harmadik várprojekt alatt átmenetileg biztosan az államhoz kerül a vagyonkezelői jog.

Galambos István (Jobbik) kiemelte, bízik abban, hogy valóban csak átmenetileg, mert mindez bizonytalanságot szül, az emberek pedig megszoktak egy színvonalat és struktúrát. Mindezek mellett köszönetet mondott a cég alkalmazottainak a sok rendezvényért, missziónak nevezve a munkájukat. Hozzászólásában kitért arra is, hogy nem reális cél az, hogy a cég a jövőben önellátó legyen, ez már csak a tevékenységi köréből is fakad. “A pályázatok a múlt évben elmaradtak, és az idei évben sincsenek még, az egész rendszer két éves csúszásban van” – emelte ki, majd hozzátette, az idei év eldönti, hogy a változatlan önkormányzati támogatás elegendő lesz-e a jövőben.

Talabér Márta reagálásában továbbra is kitartott amellett, hogy a cég az önfenntartás irányába kell haladjon, mert a vár alkalmas rá, és az állam is ezért adja a támogatásokat a várpályázatokra.

Az egyik legnagyobb vitát két óvodai csoport megszüntetése jelentette. Ez a Lurkó Kuckó és a Dúdoló tagóvodákat fogja érinteni. A legfőbb indok a gyermekszám folyamatos csökkenése. A döntéssel a három nyugdíjba vonuló óvodapedagógus helyére sem kell új kollégákat felvenni. A döntést a testület nagy többséggel megszavazta, két ellenzéki képviselő, Galambos és Falussy képviselők azonban nem. Blogunknak Galambos István azt mondta, döntése inkább hitvita jellegű, mert bár a javaslat szakmai szempontból indokolható, elvi szempontokból nem volt számára támogatható. “Ez az ügy túlmutat Várpalotán. Hazánk egyik legnagyobb problémája a népességfogyás. Alapvetően hibásnak tartom, ha az oktatáspolitikát igazítjuk a gyermekszámokhoz. Hiába indokolható szakmailag, úgy gondolom, hogy az országos politika feladata, hogy olyan népesedés és családpolitikát teremtsen, ami ismét pozitívba fordítja a korfát. Az ilyen döntések vezettek később például a kistelepülési iskolák bezárásához.” – mondta el blogunknak.

A testület a nyáron júniusban tart még rendes ülést, aztán szünet következik.

Pahír

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA

*